4 Ekim 2010

Göze Girememek #Nuri Şahin

 Borussia Dortmund formasını ilk kez 16 yaşındayken giyerek Bundesliga tarihine geçen milli futbolcu, geçtiğimiz sezon 33 maçta ilk 11'de sahaya çıktı, Jürgen Klopp'un gözdesi olmayı başardı. Müthiş yeteneklerini, enerjisiyle birleştiren Nuri Şahin yeni sezonda hem Borussia'nın hem de A Milli Takım'ın en büyük kozlarından biri olacağını kanıtladı

Nuri Şahin, 2009-2010 sezonunda, Borussia Dortmund'un en önemli ve istikrarlı parçalarından biri haline geldi. Jürgen Kloop'un vazgeçilmezleri arasına giren genç futbolcu tam 33 maçta 11'de görev yaparken, sadece 1 kez (Hoffenheim karşılaşmasında burnu kırıldı) oyundan alındı. Nuri bu maçlarda 4 gol attı, 8 de asist yaptı. Ligi 5. sırada bitiren siyah-sarılı takım, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazanırken, Nuri bu başarıda büyük pay sahibi oldu. Avrupa Şampiyonlar Ligi play-off turu biletini son haftalarda kaybedilen puanlar nedeniyle Werder Bremen'e kaptırmaları ise Borussia için hayal kırıklığına yol açtı.

Almanya'da geride bıraktığımız sezonun adından en fazla söz ettiren futbolcularından biri de Nuri Şahin'di. Çünkü 21 yaşındaki bir futbolcunun, Borussia Dortmund'da 33 maçta forma giyip, 4 gol - 8 asist üretmesi hiç de hafife alınacak bir istatistik değil. Borussia'da Bert van Marwijk'ten sonra Jürgen Kloop gibi genç yeteneklere değer veren bir teknik adamın göreve getirilmesi de Nuri Şahin için büyük bir fırsat oldu. Zaten Türk oyuncu da Kloop tarafından kendisine verilen şansı son derece iyi kullandı.

Nuri bu sezon ortaya koyduğu üst düzey performansla bonservis değerini de ikiye katladı. Sezon başındaki bonservis bedeli yaklaşık 5 milyon euro olan Türk oyuncunun değeri şimdi minimum 10 milyon euro olarak gösteriliyor.



Nuri Şahin
http://u.goal.com/93500/93553_hp.jpg
DT: 1988
DY: Lüdenscheid, Alm.
Boy: 1.80 cm.
Mevki: Orta saha
Forma NO: 8
Artıları: Oyunu yönlendirme, liderlik, milimetrik paslar
Eksileri: Defansif oyun ve hava topları
Başarıları: 17 yaş altı milli takımla Avrupa şampiyonluğu ve dünya dördüncülüğü, Feyenoord formasıyla 2008 Hollanda kupası şampiyonluğu


Nuri Şahin önümüzdeki sezon Borussia Dortmund'un orta sahadaki yeni lideri   ve en önemli kozlarından biri olarak ter dökecek. 15 milyon euroluk Sırp savunmacı Neven Subotic ve 11 milyon euro bonservis değeri biçilen Arjantinli golcü Lucas Barrios'un ardından siyah-sarılı takımın en pahalı üçüncü oyuncusu olan Nuri, Jürgen Kloop'un adeta üzerine titrediği isimler arasında yer alıyor.

Borussia Dortmund, Nuri Şahin'e yaptığı yatırımın karşılığını kısa süre içinde alarak, hem genç futbolcuları yetiştirme anlamında iyi bir örnek sundu hem de çok yetenekli ve değerli bir oyuncu kazandı. Alman ekibi, 2005 yılında 17 Yaşaltı Türk Milli Takımı Avrupa Şampiyonu olduktan sonra genç futbolcusu için yapılan cazip teklifleri kesin bir dille geri çevirmişti. Nuri'nin bugün geldiği nokta, Borussia'nın verdiği kararın doğruluğunu tescilledi.

Nuri Şahin, Borussia Dortmund'daki performansıyla Türk Milli Takımı için de çok önemli bir kazanç oldu. Ay-yıldızlı ekibin yeni teknik direktörü Guus Hiddink tarafından ABD kampına götürülen yıldız futbolcu, Emre Belözoğlu'nun alternatifi olmaya en yakın isim olarak görülüyor. Hücum futbolunu seven Hiddink'in 4-3-3 sistemini milli takıma yerleştirecek olması, Borussia Dortmund'da zaman zaman forvet arkasında oynayan Nuri'nin ilk 11'de şans bulma ihtimalini daha da artıracak.

'Hiddink'in kozu olabilir'

İstanbul Büyükşehir Belediyespor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, 17 Yaşaltı Milli Takımı'ndan öğrencisi olan Nuri Şahin'e övgü yağdırdı. "Sergen Yalçın'dan daha yetenekli. Müthiş bir sol ayağı var" dediği genç futbolcunun gelişiminde büyük payı bulunan Avcı, "Borussia Dortmund ve Feyenoord'da oynadığı futbolla ne kadar önemli ve değerli bir futbolu olduğunu gösterdi. Ancak bana göre henüz yüzde 100 kapasiteye ulaşmadı. Yeni sezonda çok daha önemli işlere imza atacağını düşünüyorum. Takım içinde daha fazla saygı görecek ve özgüveni artacaktır. Nuri Şahin'in ismini bundan sonra daha fazla duyacağımıza eminim" dedi. Başarılı teknik adam, Nuri'nin, Milli Takım Teknik Direktörü Guus Hiddink'in en önemli kozlarından biri olabileceğini de vurguladı. Hollandalı Hiddink'in, Nuri'yi, Feyenoord forması giydiği dönemden de tanıdığına dikkat çeken Abdullah Avcı, "Nuri belki de Hiddink'in en iyi tanıdığı oyunculardan biri. 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ondan mutlaka yararlanmak isteyecektir" ifadelerini kullandı.

134 maçta 13 gol attı

Nuri Şahin, Borussia Dortmund ve Feyenoord'da toplam 5 sezon forma giydi. Alman ekibinde 4 sezonda tam 105 lig maçına çıkan Türk oyuncu rakip fileleri 7 kez havalandırdı. 2007-2008'de kiralık olarak Hollanda'ya giden Nuri, kırmızı-beyazlı ekipte 29 lig karşılaşmasına çıkarken, 6 gol kaydetti. Genç oyuncu, A Milli Takım formasını ise 22 maçta giydi ve 1 gol attı.

Wenger'den büyük övgü


İngiliz devi Arsenal'in yetenek avcısı menajeri Arsene Wenger, Nuri Şahin'in gelecekte bir yıldız olacağını ilk fark eden isimler arasında yer alıyor. 17 Yaşaltı Türk Milli Takımı'nın zafere ulaştığı 2005 yılındaki Avrupa Şampiyonası'nı yakından takip eden Fransız menajer, Türk oyuncu hakkında, "Şu an için kendi yaş grubunun en iyisi" ifadelerini kullanmıştı. Wenger, İtalya'daki şampiyonayı izlerken transfer listesine yazdığı Nuri için vakit kaybetmeden Borussia Dortmund'a tam 2.8 milyon euroluk teklif yaptı. Ancak Borussia, 16 yaşındaki bir oyuncu için çok cömert sayılabilecek bu öneriyi kabul etmedi. Nuri Şahin, Peru'daki Dünya Şampiyonası'nda kendisini kulüp direktörü Frank Arnesen'e izleten Chelsea'den de teklif aldı. Alman ekibi, Chelsea'nin resmi teklifini Nuri'ye bildirdi, ancak transfere yine izin vermedi.


*Goal Dergisinin sezon öncesi Nuri Hakkındaki inceleme yazısı.Hiddink'in önemli kozu olabilir falan yazıyor yazıda.Kozu olması gerekiyordu mantıklısı buydu.BundesLiga'da fırtına estirmesine rağmen Milli takım'a seçilmedi.Niye acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder