16 Şubat 2011

Ronaldo'dan futbola elveda..

Ronaldo Luís Nazário de Lima, kısaca Ronaldo..

Brezilya'nın yetiştirdiği en önemli futbolculardan, en önemli forvetlerden birisidir şüphesiz ki Ronaldo. Hatta faal futbolculardan arasında ki en büyük golcüsüydü. Aşırı kiloları ve zamanında çektiği diz problemleri Ronaldo'nun sonunu hazırladı. Çocukları ile beraber katıldığı basın toplasında veda konuşmaları yapan Ronaldo göz yaşlarına da hakim olamadı. Fiziksek olarak bittigini soyleyen Ronaldo "Milan da oynarken Hipotiroid hastalıgına yakalanmistim.Ancak doktorlar yasakli madde icermesi nedeniyle bana ilaclari vermediler.Artik bedenim kaldirmiyor.Bu karari alirken bebek gibi agladim ama futbolu birakiyorum". diye konustu.

3 Dünya Kupasında 15 golü bulunan Ronaldo, Dunya kupası tarihinin en golcu ismi. Cruzerio'da baslayan futbol kariyerinde 44 macta 44 golu bulunuyordu. Hollanda ekibi PSV Ronaldo nun Avrupa sahnesine ciktigi ilk takim. 2 sezon boyunca PSV Eindhoven da oynayan golcü oyuncu 57 macta görev aldı ve 54 gol attı. Brezilyalı oyuncu Hollanda Kupası'nı kazandığı gibi Eredivisie'nin gol kralı da oldu. 1996-1997 ve 2002 yıllarında FIFA tarafından yılın oyuncusu seçildi. Ronaldo'nun PSV den sonra ki yolu Barcelona oldu. 1996-1997 sezonunda Barcelona da kariyerinin belki de en ihtişamlı dönemini geçiren Ronaldo 49 maça çıktı 47 gol attı. Ronaldo her zaman iyi bir golcu oldu ama onu yıpratan kronikleşen diz sakatlıkları oldu. İnter de oynadığı dönemde dizinden sakatlanarak 4 ay sahalardan uzak kalmıştı. Sahalara geri döndüğü Lazio-Inter macinda sadece 6 dakika oynayabildekten sonra tekrar sakatlanmisti.Diz çapraz bağları kopan Ronaldo nun tedavisi 2 yıl sürmüştü. Inter de gecen 5 sezon da 100 maçta forma giydi ve 59 gol attı.

İtalya dan sonra ki durak İspanya oldu. İspanya ve dünya futbolunun en güçlü takımlarından Real Madrid'e transfer olan Ronaldo Madrid de adeta yeniden doğdu. Ronaldo yu Barcelona kariyerinden beri biliyorum. Ama en iyi günlerini Real Madrid de gördüm. Figo-Zidane-Beckham-Ronaldo-Roberto Carlos gibi oyuncular Real Madrid'e sempati duymamı sağlamıştı. Real Madrid de 5 sezon geçiren Ronaldo 177 maçta forma giydi ve 104 gol atmıştı. İspanya dan sonra ki yer tekrar İtalya oldu. 2nci İtalya kariyerine Milan da devam etti. Milan da oynadığı dönemde tekrar diz sakatlığı geçiren Ronaldo 9 ay sahalardan uzak kalmıştı. 20 kez Milan forması giyen golcü oyuncu 9 gol atarak ilk kez kariyerinde tek haneli gol sayısına ulaşmıştı. 2 sezon boyunca kaldığı Milan dan sonra ülkesi Brezilya ya dönen Ronaldo Corinthians'a transfer oldu. Kiloları yüzünden istenilen oyunu sergileyemedi. Brezilya ligi ön planda olmadığı için kendisini takip etme imkanımda olmadı. Daha çok kiloları ile alakalı haberler, resimler, karikatürler ile kendinden söz ettirdi.

Futbol klüplerinde gösterdigi başarıyı ülkesi adına da gösteren Ronaldo, 2002 Dünya Kupasını Brezilya ya kazandıran en büyük etmen oldu. Aynı grupta yer aldığımız Brezilya ile yarı finalde de karşılaşmıştık. 2 maçtada 2 gol atmıştı Ronaldo. O Dünya Kupasının finalinde ise Almanya yı 2-0 yendiler ve gollerde Ronaldo'nun imzası vardı. Ülkesi adına çıktığı 97 karşılaşmada 62 kez fileleri sarstı. 2002 Dünya Kupasında ki müthiş performansı yanı sıra ilginç saç stili ile de Ronaldo çocuk taraftarların ilgisini çekmeyi başarmıştı. Corinthians’ın Libertodores Kupası’ndan elenmesinin ardından Roberto Carlos’la birlikte hedef tahtası olurken iki yıldız da tehdit edildiklerini açıklamışlardı. Ve Ronaldo aradan çok geçmeden veda zamanı geldigini söyledi ve bugün futbol yaşantısına göz yaşları içinde veda etti. Bir diğer tehdit alan isim R.Carlos ise Rusya'nın Anzhi Makhachkala takımı ile anlaştı.

Ne Pele'yi izleyebildim ne de Maradona'yı. Ama Ronaldo'yu izledim. Teşekkürler Ronaldo dünya futboluna kattığın zevk için. Bundan sonra ki yaşantında başarılar. :))

Ve son olarak Ronaldo'nun en güzel gollerinden birini yayınlayalım. Barcelona forması giydigi dönemde, Compostela'ya attığı gol unutulcak bir gol değil. Orta sahada buluştuğu topla rakip oyuncuları birer birer geçerek topu filelerler buluşturan Ronaldo'nun bu golüne teknik direktör Bobby Robson başını avuçlarının arasına alarak tepki vermişti. İzliyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder